Ce trebuie sa stii despre vopseaua electrostatica

By Bee Masini Industriale on feb. 24 in Articole.

1.VOPSEA ELECTROSTATICA SI TEHNICI DE APLICARE

Spre deosebire de alte metode de vopsire, acoperirea cu pulbere electrostatica este un sistem complet uscat. Pulberea este un amestec de rasini si picmenti incarcat electrostatic. Acest amestec este pulverizat pe material cu ajutorul unor pistoale special concepute si dezvoltate pentru aceasta operatiune. Dupa aplicarea vopselei pulbere, materialele sunt introduce in cuptor pentru polimerizare. Astfel se asigura o acoperire neteda, de calitate si durabila. Dupa polimerizare in cuptoare de acoperire cu pulbere, vopselele sufera o schimbare ireversibila.

TEHNICI DE ACOPERIRE CU PULBERE

Aplicarea pulberii cu pistol tip CORONA

Aceasta metoda consta in incarcarea electostatica a pulberii care iese din pistol datorita tensiunii pe care cascada o trasmite acului sitiat in varful pistolului. Astfel, particulele de vopsea pulbere sunt pulverizate catre obictul impamantat anterior. Apoi, in cuptoarele de polimerizare, vopseaua adera la material la temperature intre 180-220°C.

 

Aplicarea pulberii cu pistol tip TRIBO

In aceasta tehnica de vopsire aerul trece in pistol prin canale speciale si este incarcat electrostatic datorita efectului de frecare. Canalele prin care circula aerul sunt confectionate din teflon datorita proprietatilor sale mecanice care impiedica acumularea de vopsea si ofera o incarcare electrostatic rapida si eficienta. In aceasta situatie pistoalele nu au in componenta cascada.

2.DE CE ESTE PREFERATA VOPSEAUA ELECTROSTATICA?

Vopseaua pulbere a fost folosita inca din anii 60’ pentru prima data in europa si America. In turcia vopseaua electrostatic a inceput sa fie folosita la inceputul anilor 80’. Vopseaua pulbere, relative noua in comparative cu vopseaua lichida a castigat o mare popularitate intr-un timp scurt si a gasit o larga zona de utilizare. Acoperirea cu pulbere nu se aplica numai pe suprafete metalice ci si pe suprafete din sticla, lemn, ceramic sau plastic.

 • Cel mai important avantaj al acoperirii cu pulbere este economia de energie, deoarece alimentarea cu aer la cabina de vopsit este foarte redusa. Componentele din vopselele sub forma de pulbere nu se evapora, deci aerul introdus in cabina poate fii reutilizat.
 • Ofera eficienta ridicata a productiei. Efecienta utilizarii stratului de pulbere este de 95-98% in comparative cu cea a vopselei lichide care este de 20-90%. In plus nu apar probleme precum picurarea sau scurgerea.
 • In continutul vopselei pulbere nu exista sulventi, deci sunt produse ecologice.
 • Acest tip de vopsea nu genereaza deseuri solide. Vopseaua pulbere este ambalata in cutii de carton care pot fii reciclate dupa utilizare.
 • In comparative cu instalatiile utilizate la vopsitoriile cu lichid, instalatiile de aplicare a pulberii sunt mult mai putin complicate si mai putin costisitoare.

3.AVANTAJELE ACOPERII CU PULBERE ELECTROSTATICA

Acoperirea cu pulbere electrostatic este o metoda de vopsire ecologica cu aderenta ridicata la materialul pe care este aplicata. Vopsirea cu pulbere electrostatica reprezinta un sistem de acoperire complet uscat. Vopseaua pulbere consta intr-un amestec de picmenti si rasina si este aplicata cu ajutorul unor pistoale special construite. Materialele care urmeaza sa fie acoperite cu pulbere electrostatica trebuie sa fie mai intai legate la o impamantare pentru ca pulberea incarcata electrostatic sa adere pe suprafata lor. Pelicula de pulbere electrostatica sufera o schimbare ireversibila in cuptoarele de polimerizare la temperaturi situate intre 180-220°C . Prin urmare, daca piesele sunt reincalzite vopseaua nu revine la starea de pulbere avuta initial. Acoperirea cu pulbere electrostatica prezinta numeroase avantaje, printer care enumeram:

 • Vopsirea cu pulbere electrostatic asigura o acoperire perfecta a puprafetelor pe care sunt aplicate.
 • Datorita procesului de polimerizare la temperature ridicate vopseaua adera foarte bine la suprafata pe care este aplicata. In plus, ca urmare a cercetarilor intense facute de producatorii de vopsea pulbere, s-au inregistrat progrese majore in ceea ce priveste durabilitatea, luminozitatea si intensitatea culorii.
 • Un alt avantaj in favoarea utilizarii aplicarii vopselei pulbere este usurinta de intretinere a sistemului de echipamente. In acest sens, cabina de vopsit si pistoalele sunt sterse si curatate cu aer comprimat la momentul schimbarii culorii.
 • Vopseaua pulbere nu contine niciun tip de solvent, fiind astfel, cea mai ecologica metoda de vopsire. Solventul este un produs pe baza de ulei esential, avand la baza un derivate din petrol prin urmare reprezinta o amenintare pentru mediua si pentru sanatatea umana. Acoperirea cu pulbere electrostatica nu dauneaza lucratorului in timpul aplicarii, acesta trebuind doar sa poarte o masca de praf pe durata operatiunii.
 • Acoperirea cu pulbere electrostatic este o metoda economica si datorita faptului ca in cabinele de vopsit exista o cuva de colectare a surplusului de vopsea, care poate fii reintrodusa in circuitul de vopsire.
 1. CE ESTE VOPSIREA IN CAMP ELECTROSTATIC SI CUM SE FACE?

Acoperirea cu pulbere electrostatica este o metoda de vopsire dezvoltata in pararel cu presterea constientizarii protezarii mediului incanjurator. Aceasta metoda se bazeaza pe acoperirea suprafetelor metalice cu pulbere prin aderenta electrostatica. Polimerizarea se face in cuptoare speciale la temperature intre 180-220°C. In acest fel vopseaua se solidifica, adera la suprafata metalica si formeaza un tot unitar.

Aplicarea vopselei pulbere se face cu ajutorul unor pistoare speciale. Aceste pistoale nu prezinta risc de electrocutare deoarece ele incarca electrostatic vopseaua pulbere cu sarcina negativa. Piesele care trebuiesc acoperite cu pulbere electrostatica sunt incarcate cu sarcina pozitiva, astefel incat prin logica atractiei reciproce particulele de vopsea sa adere cat mai mult si mai uniform la suprafata de lucru. Astefel, in timpul aplicarii vopselelor sub forma de pulbere, nu apar probleme precum picurarea sau scurgerea.

Aceste vopsele aplicate cu ajutorul instalatiilor de acoperire cu pulbere sunt produse fara solvent. In acest sens acoperirea cu pulbere nu provoaca daune in ceea ce priveste sanatatea umana si periclitarea mediului. Am mentionat deja ca acoperirea cu pulbere pe suprafata materialului de lucru se face cu ajutorul unui pistol special, dar pentru ca vopseaua pulverizata din acest pistol sa adere pe deplin la piesa de lucru, aceasta trebuie sa fie impamantata. Dupa aceea piesele sunt introduse in cuptorul de polimerizare la temperaturi cumprinse intre 180-220°C, proces pe durata caruia vopseaua sufera un proces ireversibil si adera la piesa de lucru.

Dupa ce au fost acoperite cu pulbere electrostatica si au depasit procesul de polimerizare, piesele de lucru obtin o acoperire excelenta cu o pelicula excelenta la coroziune, abraziune, impact si efecte chimice. In plus, ca urmare a cercetarilor continue ale producatorilor de vopsea pulbere, au fost obtinute avantaje in ceea ce priveste culoarea, durabilitatea, luminozitatea si aplicarea acesteia.

5.CE TREBUIE SA STIM DESPRE ACOPERIREA CU PULBERE ELECROSTATICA?

Acoperirea cu pulbere electrostatica este o metoda de vopsire ecologica fara solventi. Materialul de acoperire este format din particule foarte fine de pulbere. Acestea sunt pulverizate pe piesele de lucru cu ajutorul unor pistoare speciale. Vopseaua pulbere este incarcata electrostatic si adera la piesa de lucru care este legata la impamantare. In sistemele de acoperire cu pulbere exista mai multe elemente, prin urmare sunt cateva lucruri de stiut despre aplicarea pulberii electrostatice:

 • Aceasta vopsea este usor de utilizat, este prietenoasa cu operatorul, dar si cu mediul incanjurator. Metoda de acoperire cu pulbere electrostatica este mult mai simpla decat alte tipuri de vopsiri deoarece nu exista riscul de scurgeri, prelingeri sau picurari.
 • Vopseaua pulbere poate fii aplicata astazi pe diferite materiale. Cu toate acestea, in general, este utilizata mai ales pentru acoperirea produselor din aluminiu si hotel. Cu toate acestea, zonele in care se poate aplica acoperirea cu pulbere electrostatica nu sunt nelimitate. In acest sens enumeram cateva situatii: daca piesa pe care urmeaza a fi aplicata vopseaua este mult prea mare pentru a incapea in cuptoarele de polimerizare, daca materialul pe care trb aplicata vopseaua pulbere este dintr-o structura care nu suporta temperatura de polimerizare, daca materialul pe care urmeaza sa fie aplicata pulberea electrostatica nu are conductivitate electrica.
 • Un alt avantaj al sistemelor de acoperire cu pulbere il reprezinta usurinta cu care pot fii schimbate culorile. La schimbarea culorii, atat cabina cat si pistolul de vopsit trebuie bine curatate. Acasta operatiune se face cu ajutorul instalatiei de aer comprimat, a ventilatoarelor de aspiratie din cabina precum si a filtrelor de colectare.
 • Aplicarea vopselei pulbere se face folosind una dintre cele doua tehnici diferite. Acestea sunt tehnica Corona (aceasta metoda consta in incarcarea electostatica a pulberii care iese din pistol datorita tensiunii pe care cascada o trasmite acului sitiat in varful pistolului. Astfel, particulele de vopsea pulbere sunt pulverizate catre obictul impamantat anterior. Apoi, in cuptoarele de polimerizare, vopseaua adera la material la temperature intre 180-220°C) si tehnica Tribo(in aceasta tehnica de vopsire aerul trece in pistol prin canale speciale si este incarcat electrostatic datorita efectului de frecare. Canalele prin care circula aerul sunt confectionate din teflon datorita proprietatilor sale mecanice care impiedica acumularea de vopsea si ofera o incarcare electrostatic rapida si eficienta. In aceasta situatie pistoalele nu au in componenta cascada).

 

Bee Masini Industriale

Top